Bozicni jelovnik 3 – kome je do salate i slatkog

I da zavrsimo ovu bozicno pikantnu trilogiju… U prethodna dva kuhinjsko prozdrljivacka posta je bilo rijeci o MESU I GLAVNIM JELIMA i o PRILOZIMA.

U ovom zadnjem dijelu cemo o salatama i desertima.

Salate

Collard leaves – 1. varijanta

Meni ovo povrce zvano COLLARD LEAVES ponajprije nalikuje blitvi. Nisam ga doduse nikad vidjela u svjezem obliku nego samo iz konzerve, ali to je to.

image012

Dakle, u zamjenu za spravljanje ovog jela moze se koristiti i blitva, s tim da se collard leaves mora dugo kuhati, a blitva naravno krace.

collard 1

Sastojci

1.5 l vode
1 kg lagano dimljene sunke ili bunceka
2 kg opranih i isjeckanih listova
zlicica crvene paprike
3 zlice biljnog ulja
2 zlice octa
sol i biber po ukusu
bijeli luk po ukusu
persin ili kopar po ukusu

Otkuhati meso sat vremena i odliti vodu. Staviti novu vodu i dodati collard leaves, dodati papriku i kuhati jos tri sata sata zajedno, nakon toga ocijediti, pomijesati ulje, ocat, sol, biber, zgnjeceni cesnjak, dotjerati okus ovisno o tome koliko je slano meso i zapeci u pecnici na 200 stupnjeva celzija pola sata. Peceno posuti svjezim sitno nasjeckanim persinom ili koprom.

Ukoliko koristite blitvu, onda se ona dodaje naravno tek pred kraj kuhanja mesa, buduci da njoj ne treba dugo. Ja u ovo sve dodam prije nego sto stavim zapeci jos i sitno sjeckane kuhane krumpirice.

Collard leaves – 2. varijanta

18097

2 kg svjezeg lisca
1.5 kg susenog mesa – sunke ili bunceka
1 litra pilece juhe
1 glavica crvenog luka
1 zlicica crvene paprike
2 zlice smedeg secera
2 zlice octa
1 zlicica soli
2 zlice ulja

Na ulju izdinstati luk do zlatnozute boje i onda dodati smedi secer, jos malo dinstati i zaliti pilecom juhom. U to dodati collard leaves, prethodno sat vremena otkuhano meso (vrijeme kuhanja varira o vrsti mesa, na koncu mora biti vrlo mekano, ali ne da se raspada) i zacine. Kuhati dok listovi ne omeskaju, ukoliko je rijec o blitvi, naravno krace, staviti je pred kraj. Ocijediti i servirati. Od preostale tekucine se moze napraviti kratki umak s tri zlice brasna koje se ukuhaju naknadno i okus dotjera zacinima ako je potrebno. Ovaj se recept moze primjeniti i na kupus i spinat, moze se koristiti i prsut, fine kobasice a i slanina, s tim sto se slanina poprzi i na toj masnoci se dinsta luk.

Salata od graška

20 ml majoneze
sol i biber po ukusu
10 dag crvene svjeze paprika
15 dag stapke celera
mala staklenka kiselih krastavaca-manjih
1/2 kg skuhanog graska
15 dag Cheddar sira
malo limunovog soka
1 malena glavica salate

Sve sastojke usitniti, pomijesati u velikoj zdjeli i zaciniti. Servirati na listu salate.

24 hours salad

4364

2 manje glavice salate
5 stapki svjezeg celera
1 salica ukiseljenih sampinjona
5 tvrdo kuhanih jaja
1/2 kg kuhanog graska
1/2 isjeckane zelene paprike
1 salica kuhanog kukuruza u zrnu
1 salica kiselih krastavaca s malo octa
3 stapcice mladog luka (ako nema, dobra je i mala glavica obicnog)
15 dag kuhanih kestena ili kesten pirea
1 salica majoneze
1 salica kiselog vrhnja
2 velike zlice secera
2 salice naribanog Cheddar sira
2 salice przene i sitno isjeckane fine slanine
sol, biber i prah cesnjaka po okusu

Umutiti kesten pire, vrhnje, secer, majonezu i zacine u jednolicnu smjesu.
Sve ostale sastojke usitniti i dobro izmijesati, na kraju sve sjediniti i ohladiti 24 sata u hladnjaku prije serviranja. Po vrhu posuti naribani Cheddar sir.

Kuhani kukuruz

Tu se nema sto puno dodati, zaledeni kukuruz na klipu skuhati u slanoj kipucoj vodi, kuhanog ga jos dodatno posoliti, otopiti maslac i preliti njime.

DESERTI

deserti

Americke domacice preferiraju praviti kolace ovako

image017

i tu nema greske, sve iz kutijica se promijesa, doda ulje, mozda koje jaje i voda i pece … Onda isto imate i sve moguce kreme u kutijici koju samo otvorite i premazete. Jaaako zgodno.

Isto tako se peku i pite

image002 image006

image008 image010

image014 image016

image018 image012

Mozete doduse to i sami – imate gotove zamrznute kore koje su vec u aluminijskoj posudi za pecenje, imate gotov nadjev u konzervi koji samo stavite na kore i to su onda domaci kolaci :rofl:

Naravno, ovi deserti se ne mogu usporediti po bogatstvu, raznolikosti i slozenosti priprave i sastojaka s kolacima koje mi pravimo za Bozic, puno su jednostavniji cak i kad se prave doma, ali kako stvari stoje uglavno je drukcije – kupe se u trgovini za dva do maksimalno cetiri dolara i samo stave u pecnicu. Milina i gotovanski raj – za mene koja sam pravila vazda kojekakve nase domace kolace – baklave, buhtle, krancle, tiramisue, dunavske valove, torte ovakve i onakve razne, ledena neba, juliske, svarcvaldice, cokoladne i kesten bombe, torte s jogurtom, sladoled torte, parfe creme kocke, ajmeee … sve nekad doma i od pravih sastojaka, ovo sad je zbilja zabavno. Okus ovakvih gotovanskih kolaca je jako, jako dobar, da ne biste pomislili da je neki skart. Kolicinski dobijete puno. Ja sam za Thanksgiving pekla tri ovakve pite jer me zapalo praviti deserte, pravila sam pitu od jabuka, pitu od kokosa i pitu od bundeve. Sve je bilo izvrsno.
Jednom cu im svima kad se opet nademo na nekoj proslavi ispeci PRAVE kolace, onako kako se jede u Slavoniji …

Pita od bundeve, vjerovali ili ne – slasna !

r40044fp

Zapečeni kompot od jabuka, krušaka i šljiva

To mi je omiljeni desert koji cesto spravljam. Vrlo jednostavno, ogulimo i isjecemo na kockice deset jabuka, pet krusaka i deset sljiva ( moze i visanja po zelji ako ne nadete sljive u ovo doba godine, ali onda dodajte jos dvije zlice secera ), dodamo tome pet zlica secera, malo ruma, deset deka grozdica i cimet, sve dobro pomijesamo. Pustimo da se u pecnici prethodno ugrijanoj na 200 stupnjeva celzija pece sat vremena pokriveno alu folijom, povremeno promijesati i peci jos desetak minuta otkriveno. Servirati pospricano medom i sa zlicom-dvije sladoleda ili slaga koje radi dekoracije mozemo posuti cokoladnim mrvicama ili cimetom pomijesanim sa secerom povrh. Sluzi se u zdjelicama za kompot ili za sladoled.
Na to naravno mozete staviti i marshmallows i jos malo zapeci …

yams mm

Ukoliko nepecenoj smjesi dodamo jos i sedam zlica brasna, moci cemo kad sve bude gotovo ohladiti, rasiriti na tacnu i rezati na kocke – to onda izgleda poput neke vrste rahatlokuma…U tom slucaju posuti staub secerom i servirati na tanjuricu uz sladoled sa strane, ne na desertu.

I na sve ove deserte ide slag sa raznim dekoracijama po volji.

image014 image015

Eto, time bi bio isrpljen repertoar jela koja ce se naci na blagdanskim stolovima nase americke zajednice … otprilike.

Ostajte u dobru

Odgovori

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava / Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava / Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava / Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava / Izmijeni )

Spajanje na %s

%d bloggers like this: