Tko to sebi umislja ( NATO )

image002lo8

Ovo je clanak koji se pojavio jucer u dnevnoj tiskovini Stars & Stripes, glasilu americke vojske koje ima svoje posebno dnevno izdanje za Europu, Istok i Pacifik.

Moj gospon suprug tvrdi kako je taj dnevni list obicna americka vojna propaganda, uz dnevne vijesti, loco i ostale aktualnosti s bojisnica, malo politike, vojne tematske zanimacije, nesto sporta, malih oglasa i handy clanaka za opustanje, meni je to ipak zanimljiv pokazatelj sto Uncle Sam zapravo misli i kad nesto ne kaze izravno, tu se dade iscitati ponesto sto u oficijelnim izvorima ne mozete naci.

Ovaj clanak se bavi dakle i nama bliskom temom, samo iz drukcije perspektive – NATO na brdovitom Balkanu. U zadnje vrijeme se moze cuti dosta oprecnih stavova glede ove problematike, u Lijepoj nasoj mnogi su se uprli dizati graju u korist i kontra, da vidimo sto braca Srbi na to imaju reci …

Clanak se bavi posjetom pomocnika ministra obrane Srbije Pentagonu i navodi neke njegove stavove – u intervjuu koji je autorici u Pentagonu dao gospodin Dusan Spasojevic, veli se kako srpska vojska ne gubi vrijeme u naporima intenziviranja kontakata s Pentagonom od prosle godine kad je od strane NATO-a dobivena pristupnica Partnerstvu za mir. Navodi se takoder i kako je doduse problem Kosova osjetljivo pitanje, rjesavanje kojeg je slozeno i zahtijevno, ali unatoc tomu je zazivjela izvrsna suradnja americke i srpske vojske na koju se gleda kao dragocjeno saveznistvo, Srbija je ulozila jako puno i nadalje ce nastojati i vise na daljnjem razvoju suradnje.

Autorica clanka daje vrlo kratak sazetak opisa situacije na Kosovu i spominje americko bombardiranje Srbije 1999. godine, koje je bilo dio NATO kampanje kako bi se sprijecilo etnicko ciscenje.

Neovisno o tome, pomocnik ministra obrane Srbije napominje kako je njihov ulazak u Partnerstvo za mir omogucio jos tjesnju suradnju izmedu srpske vojske i jedinica KFOR-a koje su dijelom sastavljene od pripadnika NATO postrojbi, zadovoljan je nacinom kako se sve odvija bez ikakvih zapreka, pruza se logisticka podrska i navodi kako su primjerice srpske vojne bolnice stavljene na raspolaganje KFOR-u .

Razgovori koji su se vodili s visokim americkim vojnim duznosnicima su se odnosili na jos intenzivnije uspostavljanje suradnje i svih potrebnih aktivnosti izmedu Pentagona i srpskog Ministarstva obrane, koje su zapocele potpisivanjem SOFA ugovora u rujnu prosle godine.

SOFA ugovor je otvorio prostor za zajednicke operacije Nacionalne Garde iz Ohia i srpskih specijalnih postrojbi, sto je pocelo odmah po potpisivanju ugovora, da bi se tijekom samo jedne godine ostvarilo 21 vojna vjezba, od toga je zadnja okoncana 19. rujna – u Srbiji je jos uvijek 40 pripadnika postrojbi NG iz Ohia.

Nije zgoreg niti iscitati vezan tekst koji mozete naci na
VOA News, srpskom “Glasu Amerike” i koji se bavi istom problematikom. Sudeci po tome – Srbija krece u susret NATO- u punim jedrima.

U isto vrijeme se naslanja na mocnu rusku saveznicku podrsku po vanjskopolitickim pitanjima i vidi se da nastavlja uspjesnu politiku koketiranja s obje strane poradi optimalne korisnosti.

U ovom dijelu Europe gdje je Madarska odavno parkirala NATO kamione u svoje dvoriste, gdje se vec polako ovih dana i obitelji americke vojske spremaju za premjestaj iz Njemacke u Rumunjsku i Bugarsku, gdje americka vojna prisutnost cini se nikad nece biti odstranjena iz Bosne i Makedonije, gdje je Kosovo drugi dom za helikopterske posade ciji clanovi kupuju kuce tamo i zene se, gdje Albanija jedva ceka da pocne pricati engleski, Slovenci znamo kako su – tko to nama prica kako je veliki uspjeh i velika zasluga koju je ova vlada izborila glede ulaska u NATO? Tko jos moze vjerovati da bi nekakav referendum i kukanje nad turistickim rajem u Hrvata mogli sprijeciti odvijanje stvari kako je zacrtano?

Da ne spomenemo reanimaciju okljastrene ekonomije koja ce trebati novu infuziju kad prodamo sve svoje resurse i stavimo ih na raspolaganje abroad…

Jos imamo zaliha koje ce biti jako interesantne.

Gdje smo tu MI – od stoljeca sedmog? Ako uspijemo provesti ono sto si umisljamo da mozemo – a to je da sami odlucujemo o tome kuda i kako dalje, i odlucimo reci NE – bit cemo jedina ponosna neovisna fleka drukcije boje na karti u NATO okruzenju u ovom dijelu svijeta.

Referendum??? Svasta !

Prije bih rekla da je Hrvatska u poziciji djeteta koje odrasli vuku kud oni zele, a ono bi se malo otimalo – uzalud mu dreka, moze jedino birati hoce li ici dobrovoljno i dobiti lizalicu ili se opirati i dobiti po ritici.

I kao sto je dalekovidno napisano u vanvremenskom spisu “The Rules of Acquisition”

14. War is good for business.
15. Peace is good for business

Stoga … tko to sebi umislja da moze sam odlucivati o svojoj sudbini ?

Oglasi

Komentiraj

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s

%d bloggers like this: