Kultura prehrane – brzopotezno

Jeste li ikad pomislili o tome – kakva vam je kultura prehrane?

75059078_3041eff24e

Ja jesam, puno puta.

Ja sam naime zdravo zensko koje voli jesti!:njami:
Sto se ne ustrucavam priznati i sto se i po meni vidi.

Na zalost, u svrhu odrzavanja permanentne sposobnosti ulaska u iste farmerice, vec godinama si povremeno smontiram katanac na hladnjak, inace …:burninmad:

Kad sam bila dijete, mrzila sam iz dna duse mlijeko – popiti salicu mlijeka mi je bilo jako mrsko. Bijela kava jos nekako, kakao i cokoladno mlijeko moze. Jogurt obozavam. Sad je otprilike isto.

Inace sam svezder – malo je toga sto zbilja ne mogu pojesti – nesto sto bih progutala jedino da dva tjedna skapavam – tu se ubraja kuhani luk i masna juha.

Negdje tu odmah iza su hladna masna prasetina i smrdljiva janjetina.

No, o ukusima ne treba raspravljati, tako su me ucili.

Ima i sto volim, a ne smijem jer mi stomak namah podivlja – grejpfrut, mladi luk, ova neka njemacka peciva koja su pravljena od tzv. “pivskog tijesta”… Volim i kolace s puno laganih finih filova, ali – ne usudim ih se svugdje jesti jer – ako slag ili ikakva krema nije svjeza, nakon toga u pravilu bar dvanaest sati iskolacenih ociju povremeno grlim wc :headbang:

U nekom (pre) dugom zivotnom razdoblju sam imala losu naviku ne doruckovati, samo se nalijevati jakom crnom kavom po cijeli dan – prvi obrok mi je znao biti rucak – a vrijeme rucka je variralo od pet do sedam uvece – kako bih kad dosla doma i spravila ga.

Ljudi – doruckujte ! Kako god tijekom dana, ali – DORUCKUJTE!

att08751

Inace, koncepcija prehrane u kuci je drukcija kad se ima dijete koje mora jesti kuhanu i kvalitetnu hranu.

Moja cera isto voli papati. Sto se na njoj uopce ne vidi :kiss:

Uglavnom sam radnim danom obicavala kuhati uvecer, cak i ovisno o vrsti obroka odvojiti dvadesetak minuta za temeljnu pripremu ujutro, s tim da se juha zakuha ili napravi svjez prilog kad se dode doma s posla.

!cid_011901c5ae2a$b607a160$24a38341@Dumaynes

Ujutro sam joj nekad prije posla spravljala dorucak-rucak obrok, ako je isla u skolu poslijepodne – prethodnu vecer smontirane fasirke, par snicli ili langosice, samo sam ih jutrom napekavala, to je cas posla kad je sve vec priredeno i u foliji.

Voljela je moja cera i “pohance” – tako smo zvali nesto sto se pravilo ovako: zamuti se tijesto kao za palacinke, samo puno, puno gusce, dodaju se zacini – i u to se nasjecka dobro ocijedena i posusena kuhana piletina koja vam je ostala od juhe ili komadici neke kobasice. To se naravno ispece na vrelom ulju i dobro pobrise na papirnatim ubrusima. Uz to tursija ili neka druga salata…Isto, ako se vecer ranije ili ujutro sve lijepo zamucka, priredi i drzi u hladnjaku, to je brz obrok za napraviti kad se dode s posla.

Cesto smo u hladnjaku znali imati francusku salatu kao prilog.

Vikendom se za dorucak rado jeo kruh pohan u jajetu, kad je svjeze pecen i topao…S domacim pekmezom, medom i cimetom u slatkoj ili u slanoj varijanti s narezanom poprzenom slaninicom/salamom…

1040240

Medutim, za obroke radnim danima najvise mi je odgovarala kombinacija kuhanja vikendom ogromnih kolicina cobanca, pilece ili kokosje juhe, sarmi, punjenih paprika, cufti, satarasa bez luka, pileceg paprikasa, Bolognese umaka za spagete s mljevenim mesom – gdje se sve lijepo skuha, stavi u plasticne dozice i u zamrzivac !
I onda se obrok ujutro lijepo izvadi, pa kad se dode s posla samo ugrije ili dovrsi – ukuha tijesto, noklice, skuhaju spageti, izdinsta luk i dovrsi sataras …

pupsoup

Ili se naprosto vecer ranije naprave cevapi ili fasirke, pa se samo ispeku kad se dode doma i uz to neki brzi prilog i salata.

Dobro se drze i pecene, pa zaledene palacinke. U njih onda mozete umotati dinstano mljeveno meso ili Bolognese umak s mljevenim mesom koje ste jutros izvadili iz zamrzivaca i zapeci ih u pecnici s vrhnjem i jajetom – i malo parmezana povrh…Ili zaliti besamel umakom.

Ista je stvar bila i s pizza obrocima – obicavala sam napraviti kompletnu pizzu, dovrsenu sa svime, ukljucivo i naribani sir povrh, jedan dio pecem odmah, a ostalo je bilo za razdijeliti u tri plitka poklopca od staklenih “Jena” posuda. To se onda pokrilo alu folijom i zaledilo – kad je doslo vrijeme, samo se skinula folija i tako zaledeno strpalo u pecnicu i zacas ispeklo.

Hvala na pitanju, staklene zdjele su bile negdje putem tijekom godina razbijene, a poklopci promjera cca 25 cm prezivjeli – i to im je bila jedina svrha u zivotu – da se u njima pece mala pizza u pecnici!

WHYWENEEDFRIENDS

Nadalje, imali smo i “lazni burek” obroke – to je ono kad pakiranje tijesta – (puzica ili bilo kakvo krupno tijesto) ujutro u pet minuta zagrcate i potopite u mix dva-tri jajeta, jednog jogurta, (vrhnja ako ima), litre mlijeka i malo soli dobro izmuckanih. I to se toca cijeli dan da tijesto smeksa, a onda cim dodete doma samo to pretresete u veliku jenu/pleh i stavite peci – cijela kuca mirisi! I uz to zelena salata i mjac !

I musake – uvijek je dobro imati u hladnjaku na stand by skuhana jaja, u ostavi konzervu kukuruza, u zamrzivacu u malim vrecicama blansirano povrce i zdinstano zaledeno mljeveno meso u vrecicama koje ste napravili vikendom. I to skupa s nekom slaninicom ili kobasicom, lukom, par krumpirica, jednom sitno sjeckanom paprikom i malo rize strpati na brzinu u pecnicu…

I imati u hladnjaku kravlji sir i jogurt/vrhnje s kojim uvijek mozete napraviti finu salatu s puno sarenog povrca kao brz i kvalitetan prilog ili glavni obrok.

740633

Cilj je bio smisliti brze, a opet fine i kuhane obroke – a da ne kostaju puno, naravno.

Nekad se jelo bolje, nekad ne tako dobro, ali zajednicka karakteristika svih obroka je bila – malkoc mesa, vise priloga i najvise povrca. Umaci i puno zacinskog bilja. Puno voca. Nesto slatko obavezno na kraju obroka.

Vikendom se obavezno pravio kolac, naravno – pravilo se i radnim danom ako nam sune u glavu :cerek: – sto nije bilo rijetko.

26589916_3e3c00f81b_m

Cesto se kuhao kao desert “obicnim danom” i griz – s kakaom ili cimetom i grozdicama povrh. A prije svega kad se sipa se dno staklene zdjelice oblozi zlicicom pekmeza :njami:. Nije lose napraviti ga i za dva dana – pokriven alu folijom je dobar.

Pravili smo i vocni jogurt i domaci “sladoled” koji se odmah za sat vremena morao pojesti (umuceni bjelanjci, bobicasto voce, jagode ili visnje i secer).

Na stolu je uvijek bila zdjelica sa suhim vocem ili suhim keksicima. Grozdice su savrsen desert poslije jela – jedna zlica. Ili pecene jabuke.

A ako smo bas bili ocajni glede vremena i love i bez iceg slatkog u kuci, uvijek se naslo nesto sice za kupiti dva kolacica na putu s posla doma – tek za pod zub.

dog41

Nekoliko je bilo pravila koja su se ticala hrane u mojoj kuci.

Prvo – obroci su uvijek bili SARENI!

Uvijek – cak i oni najjadniji – i uvijek aranzirano tako da izgleda DOBRO :rofl: Ljudi su kod mene ne jednom s apetitom jeli kojekakve gluposti koje su se zgodno slozene sarenile s bijelog stoljnjaka!

Drugo – nije se serviralo ili jelo😮 iz “serpi” nego iz masivnih staklenih ili finih posuda od debele plastike u zivim dopadljivim bojama kojih je uvijek kod mene bilo (narancasta, fluorescentno zelena, zuta).

Trece – imale su se uvijek papirnate salvete, ne kuhinjske krpe na stolu.

Cetvrto – koristilo se uvijek kod priprave hrane jako puno raznog mirisnog zacinskog bilja, jabucnog octa, limuna, jogurta i senfa.

Peto – za svaki obrok nesto SALATASTO – za dorucak kiseli krastavci ili list salate u sendvicu, za rucak ili veceru kompletna salata. Imalo se tursije napravljene u ljeto koja je drzala dobar dio zime. Recept za tu jeftinu i izdasnu hranu imate u boxu sa strane :sretan:
Osobno, uopce ne uzivam u obroku bez salate ili povrca.

Sesto – obavezan desert poslije obroka – ako nije svjeze ili suho voce, onda je vocni jogurt, kolac ili keks ( JEDAN – DVA !!! :nono: ne bi trebalo :fino:). Nisu se u mojoj kuci spravljali neki velebni kolaci osim blagdanima i rodendanima, ali moguce je napraviti nesto slatko a da i ne kosta puno!

Sedmo – posudje se pere odmah usput kod spravljanja jela, kad se sjeda za stol jesti, u kuhinji nema zmazanih brda posuda koji prljavo reze iz kuhinje kroz prozor sanka. Nakon obroka ostaje samo da se operu tanjuri, case, zdjele za serviranje i besteci, a to se cini odmah u pet minuta.

!cid_006601c515bd$97bac850$a8beef41@laptopiyyqikqg

Osmo – u zamrzivacu uvijek imati polupriredenu ili gotovu kuhanu hranu koju se moze napraviti vikendom u vecim kolicinama (kad vec gubite vrijeme u kuhinji) – to osigurava raznovrsnost i redovitost kvalitetne prehrane obitelji gdje zena/muz rade, dolaze kasno poslijepodne umorni i nemaju zivaca za kulinarske dokonosti.

Jasno je da je radnim danom vremena malo, jasno je da sve kosta, ali meni je uvijek bio bitan koncept i raznovrsnost vise nego naprosto bubnuti pecenu hrgu mesine na stol, jesti vani ili kupiti gotovu hranu ( sto si u konacnici bas i nisam mogla priustiti)

I eto – mislim, sve to gore nabrojano i nije neki trosak koji ce vas ubiti, a vasim ukucanima ce uciniti i najjeftiniji i mozda manje atraktivan obrok privlacnim.

mongries

Ostajte u dobru …

Odgovori

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava / Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava / Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava / Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava / Izmijeni )

Spajanje na %s

%d bloggers like this: